Facebook

середа, 13 червня 2018 р.

Świadczenie "Dobry Start" dla ucznia (300 zł)

Вже у 2018-у році сім'ї дітей до 20-го року життя, а діти з вадами - до 24-и річного віку, незалежно від їх доходу, зможуть отримати одноразову щорічну допомогу у розмірі 300 zł. Програма має назву  "Dobry Start"("Добрий початок").

Заяви на отримання допомоги прийматимуться тими самими установами, які зараз приймають заяки по програмі "Rodzina 500+"

Заяви можна буду подавати з 1 липня на сайті Ministerstwa Rodziny (моя улюблена emp@tia), а з 1 серпня традиційним способом - паперова заява. Подавати їх необхідно до 30 листопада.

У випадку заяв, поданих у липні та серпні, сім'я отримає допомогу не пізніше 30 вересня. У разі заяв, поданих в найближчі місяці, установи матимуть максимум два місяці з дати їх подачі на розгляд і виплату допомоги. Тому варто раніше подавати, аби тих 300 zł мало більшу вартість в момент отримання.

Увага! З метою спрощення і прискорення процесу призначення допомоги адміністративні рішення (decyzji) видаватимуться тільки у випадку відмови у призначенні допомоги.

"Добрий початок" звільнений від оподаткування. Вона не підлягає врахуванню чи включенню доходу при визначенні права на отримання допомоги від інших систем підтримки.

Також згадується про те, що допомога не гадаватиметься дітям, які відвідують дитячий садок. Тобто є нижня вікова межа.

Рішення вже прийняте й опубліковане Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu „Dobry start”. У мене в хмаринці теж є. У кого справа чимсь ускладнена, зможе там 

пʼятниця, 25 травня 2018 р.

Sihost.exe "Unknown Hard Error" po aktualizacji systemu Windows

Мав кілька днів тому проблему після актуалізації (поновлення) Windows 10. Симптоми такі, що актуалізація "криво стала". Є підозра на антивірус Avast та його актуалізацію: якщо зактуалізувати Avast перед Windows, то можна(!) не мати проблеми з Windows.

Симптоми. Одразу після перезавантаження, отримуємо вікно в мові системи більш-менш, подібне до:


Опісля натискання "вирішення проблем":


Якщо вдасться увійти до системи, використовуючи опцію із завантаженням встановленої системи (н рисунку це Startup Repair), то вікно матиме вигляд:


У мене була проблема з реєстром або драйверами. А, може, і з тим, і з іншим. На панелі завдань мережа та звук біли відображені з червоним хрестиком, кнопка Windows не працювала. Тому, якщо зомусь потрібне вікно консолі, то НЕ ТРЕБА натискати на кнопку Ок в вікні повідомлення з останного рисунку, а натиснути хрестик або Esc. Тоді швиденько натискати Win+R і списати cmd й натиснути Enter. Це вікно у мене з'являлось кілька разів, то після якого вдалося це зробити, не пам'ятаю.

Коротко, що робити. Трепа поновити систему, або встановити її спочатку. Перший варіант менш болючіший. Я ним пішов і єдине, що повинен був додатково активувати MS Office. І все.

Отож, потрібна флешка мінімум на 8 Гб, або DVD. Я обрав флеш. Записуємо інсталяцію звідси, підпункт "Using the tool to create installation media (USB flash drive, DVD, or ISO file) to install Windows 10 on a different PC (click to show more or less information)". Тоді, треба з флешки запустити Setup.exe і дочекатись завершення. Звісно, аби все це зробити, потрібно мати інший робочий комп'ютер з доступом до інтернету. Або вже мати подібну інсталяцію. Я вже маю.:)

Можна ж скористатися з опції Use a device з першого рисунку.

У будь-якому випадку, треба пробувати різні варіанти. Може, хтось відновить із останнього вдалого завантаження. Або поправити командою sfc /scannow з консолі. У моєиу випадку не допомогло. Про різні способи можна почитати тут.

Отож, успіхів у відновленні системи.

понеділок, 30 квітня 2018 р.

Zasiłek rodzinny

Україна перебуває зараз в епосі однієї з найбільших хвиль еміграції. Принаймні, у ХХІ столітті, то напевно. І Польща є тим тимчасовим постійним пристанищем для сотень тисяч українців. Добре це, чи погано, визначає кут та місце спостереження. Але доводиться читати, бо дивитись гидко, пропагандоньські статті, котрі описують важке поневіряння наших громадян в Польщі, де вони вкінці сходяться у висновку, що краще вони вже в Україні працюватимуть. Тобто, вдумайтесь, людям вбивають у мізки, що краще батрачити на українських феодалів, а не на польську шляхту. Гаразд, мусимо брати до уваги патріотизм. Але треба його розуміти правильно. Його хочуть зобразити у безумовній формі, котру потрібно прийняти апріорі. Це, наче, коли дитина матері-алкоголічки має окрім любові до неї, відчувати ще й гордість за неї. На мою думку, несумісно це. І коли це так, то постає питання, чи не спотворене світосприйняття у цієї дитини й який рівень суспільної адаптації на неї чекає. От, коли мати перестане пити, тоді й лише тоді може виникнути зародок гордості в серці дитини. Звісно, це дискусійна тема, а я не є джерелом істини, але так мені видається.

Повернемося до польських працедавців. Я цілком погоджуюсь й особисто знайомий з випадками несплати зароблених грошей чи якоїсь негідної поведінки. Але, люди, давайте не будемо використовувати цей штучний поділ людей ща ознакою територіальної приналежності. Поясню, чому мене це бісить. Однією з причин, чому мені довелося покинути Бітьківщину, була непорядність в плані виплачування заробітної плати мого українського (!) працедавця. І так, він є вельми шанованою людиною в регіоні та в Україні загалом, він володіє подякою від самого Папи Римського (!), він розмовляє українською, підозрюю, що інколи вдіває вишиванку й молиться до чогось українською. І за це я маю його більше поважати, ніж поляка?! Я не буду. За це його можна більше зневажати, а не поважати.

І до Польщі. Багато українців стають заручниками із-за способу існування, до котрого звикли в Україні. Польща ж відмінний капіталістичний край. Якщо погоджуватись працювати "на чорно", будь готовим бути ошуканим. Якщо наймаєшся на роботу через посесредників, будь готовий, що кінці вивести буде важко. Якщо не знаєш мови країни, куди приїздиш, вчи її, аби низької якості шарлатани тебе не чіплялися. Так, добре писати, а інакше в житті. Але, власне, тому й треба бути озброєним, аби вижити в джунглях. Я не мудрую, а просто пишу поради. Й нікого не ображаю, а стимулюю до діяльності, бо бачу цей світ зсередини.

Ось чому мене бісить така українська прорагандонська політика. Замість того, щоби захищати за кордоном чи навчати свого найбільшого інвестора - Пана заробітчанина, вони його паплюжать й змальовують чудові умови українського неофеодалізму. Чому українець-заробітчанин не може отримати податкові пільги від держави, а тільки олігархічні структури їх пролобійовують й користуються ними?! Чи не тому, що неофеодалізм в дії?

Люди добрі, ті, кого мій критицизм спонукатиме мене назвати співзвучним словом. Але мене таке становище речей теж не задовільняє. Більше того, дратує, виводить з рівноваги, але ще не кидає до стакану. Я й сам би був щасливий не бути тут, а бути там, але маємо те, що маємо. Може, й колись. А зараз тут і це.

Отож, до теми. Zasiłek rodzinny. З кожним роком все більше наших громадян приїздить до Польщі вже з цілими родинами. І заробітки у кожного різні. Тому, варто знати, на яку допомогу варто сподіватися. Про Świadczenie wychowawcze (Program "Rodzina 500+") вже трішки було написано. Про Zasiłek rodzinny багато не пораджу. Ця стаття є радше дороговказом. Отож, читаємо в законі "Ustawa o świadczeniach rodzinnych" станом на 30 квітня 2018р:

Art. 1. Zakres regulacji ustawy 
1.Ustawa określa warunki nabywania prawa do świadczeń rodzinnych oraz zasady ustalania, przyznawania i wypłacania tych świadczeń.
2.Świadczenia rodzinne przysługują:
1) obywatelom polskim;
2) cudzoziemcom:
a) do których stosuje się przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego,
b) jeżeli wynika to z wiążących Rzeczpospolitą Polską umów dwustronnych o zabezpieczeniu społecznym,
c) przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznościami, o których mowa w art. 127 zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji lub art. 186 przesłanki obligatoryjnego udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy ze względu na inne okoliczności ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1990, 1948 i 2066 oraz z 2017 r. poz. 60, 858 i 1543), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej, jeżeli zamieszkują z członkami rodzin na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
d) posiadającym kartę pobytu z adnotacją „dostęp do rynku pracy”, z wyłączeniem obywateli państw trzecich, którzy uzyskali zezwolenie na pracę na terytorium państwa członkowskiego na okres nieprzekraczający 6 miesięcy, obywateli państw trzecich przyjętych w celu podjęcia studiów lub pracy sezonowej oraz obywateli państw trzecich, którzy mają prawo do wykonywania pracy na podstawie wizy;
e) przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie:
- zezwolenia na pobyt czasowy, o którym mowa w art. 139a zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w ramach przeniesienia wewnątrz przedsiębiorstwa ust. 1 lub art. 139o przesłanki udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy w celu korzystania z mobilności długoterminowej ust. 1 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach, lub
- dokumentu pobytowego, o którym mowa w art. 1 ust. 2 lit. a rozporządzenia Rady (WE) nr 1030/2002 z dnia 13 czerwca 2002 r. ustanawiającego jednolity wzór dokumentów pobytowych dla obywateli państw trzecich (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2002, str. 1, z późn. zm.) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 19, t. 6, str. 3, z późn. zm.), z adnotacją „ICT”, wydanego przez inne państwo członkowskie Unii Europejskiej, gdy celem ich pobytu na tym terytorium jest wykonywanie pracy w charakterze pracownika kadry kierowniczej, specjalisty lub pracownika odbywającego staż w ramach przeniesienia wewnątrz przedsiębiorstwa, o którym mowa w art. 3 katalog pojęć ustawowych pkt 13b ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach, przez okres nieprzekraczający 90 dni w okresie 180 dni
- jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z członkami rodzin, z wyłączeniem cudzoziemców, którym zezwolono na pobyt i pracę na okres nieprzekraczający dziewięciu miesięcy, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
3. Świadczenia rodzinne przysługują osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres zasiłkowy, w którym otrzymują świadczenia rodzinne, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.

Іноземцям теж і вимоги подібні до тих, котрі є в законі про 500+.

А також тут:
Art. 5. Wysokość dochodu uprawniającego do zasiłku rodzinnego 
1.Zasiłek rodzinny przysługuje osobom, o których mowa w art. 4 cel zasiłku rodzinnego i podmioty uprawnione do jego pobierania ust. 2, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 754,00 zł.

Звичайно, 754 zł не така вже й велика сума, але, якщо хтось вкладається в цю норму, то максимальна допомога може бути 100, 130 або 140 zł:
Art. 6. o świad. rodz. 
Wysokość zasiłku rodzinnego i okres jego przysługiwania
1.Zasiłek rodzinny przysługuje osobom, o których mowa w art. 4ust . 2 pkt 1 i 2, do ukończenia przez dziecko:
1)18. roku życia lub
2)nauki w szkole, jednak nie dłużej niż do ukończenia 21. roku życia, albo
3)24. roku życia, jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub w szkole wyższej i legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności.
1a. Zasiłek rodzinny przysługuje osobie uczącej się w szkole lub w szkole wyższej, jednak nie dłużej niż do ukończenia 24. roku życia.
1b. W przypadku ukończenia przez dziecko, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, lub osobę, o której mowa w ust. 1a, szkoły wyższej w trakcie ostatniego roku studiów prawo do zasiłku rodzinnego przysługuje do zakończenia tego roku studiów, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, lub osobę, o której mowa w ust. 1a, 24. roku życia.
2.Wysokość zasiłku rodzinnego wynosi miesięcznie:
1)100,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5. roku życia;
2)130,00 zł na dziecko w wieku powyżej 5. roku życia do ukończenia 18. roku życia; 
3)140,00 zł na dziecko w wieku powyżej 18. roku życia do ukończenia 24. roku życia.
Wysokość świadczeń rodzinnych jest ustalana na podstawie art. 19 uzgadnianie wysokości weryfikowanych zasiłków i świadczeń rodzinnych niniejszej ustawy.

Чому максимальна? Бо, діє принцим "злотувка за злотувку", якщо дохід при перерахунку трішки перевищує зазнечені 754 zł - отримаєте на стільки меншу допомогу, на яку суму перевищите норму, але менш, ніж 20 zł (може бути, що дані вже є старими) не виплачуватимуть. Приклад читайте тут. Але там ще старі дані.

Заява подається до управління за місцем проживання.

Більше нічого не напишу, бо й не знаю, але, й для Вашого ж блага, не хочу. "Учітесь, читайте..." :)