Facebook

вівторок, 13 вересня 2016 р.

Закінчення епопеї з kartą stałego pobytu

УВАГА! В спосіб підтвердження в минулому польського громадянства предків, але без підтвердження польської національності, Kartę Stałego Pobytu вже не отримати

Сьогодні отримав позитивне рішення, майже 14 місяців після складання заявки, місяць після написання прохання про пришвидшення справи та два місяці до попередньо встановленої дати видання децизії при повторному розгляді справи. Отже, теоретично воно діє, або обставини так склались.

Питали мене сьогодні на роботі "jak odczuwasz się?"... "zmęczonym..." odpowiedziałem.

To be continued...

UPDATE [2016-10-30]:

Decyzja o Pobyt Stały
Тут можна звантажити збільшене зображення.

Майже два місяці не було можливості підбити підсумок моєї затяжної справи. За цей час з'їздив на "заходні українські креси" - польські Карпати, а саме "бойківщину", "всходні польські креси" - додому (так ми з моїм польським колегою обмінюємось не смішними жартами, але так краще, ніж лоби розбивати) та закласти działalność gospodarczu (зробив це сайт три дні тому, ще чекаю рішення, бо іноземець, перевіряють, бач, законність перебування в Польщі тощо). А ще готую документи на kartę na czas oznaczony для моєї половинки за схемою połączenie rodziny, повторне отримання шенген віз моїм дітям, як онукам переселенців (бо перша була тільки на рік і завдяки помилці мого інспектора та тривалій епопеї з моєю картою нам не вдалося вкластись зі складанням wniosku), та подання заявок на kartę stałego pobytu дітям. Це тільки перелік запланованих справ, а прихована маса роботи, тільки частину котрої зроблено.

Тепер стосовно самої суті. Хочу підвести підсумки. Тривалий час крутив текст в голові й, як завжди у мене трапляється, імпровізую.

Сам факт отримання мною zezwołenia na pobyt stały na terytorium RP не переконав мене на 100%, що нащадки переселенців можуть його просто отримати. Тому, дещо відчувається осад від того, що теоретично міг когось підштовхнути до дій без впевненості у результаті. Але з іншого боку багато, а то чи й не більшість речей, людей робить без впевненості у кінцевому результаті. Взяти хоча б одруження. Як зараз пам'ятаю, як гірко плакала моя мати у один з найщасливіших днів мого життя - одруження. Я тоді геть дивувався "WHY!?". Тепер, маючи двійко дітей і завжди думаючи про їхнє майбутнє, починаю потроху збільшувати відсоток розуміння. Адже це в якійсь мірі лотерея, не тільки від самої людини залежить, але і від якогось випадку, події, "ефекту метелика" тощо. А нам залишається молитись та сподіватись на якомога оптимальніший варіант. Отож, ніхто нікому не каже, що сам факт одруження призводить до щасливого життя, але мало хто відмовляється від цього лотерейного квитка. Тому, прошу віртуальне каміння в міг блог не кидати, якщо комусь не вдасться отримати бажаний результат. Скажу лише, що мені це вдалось і без жодних домовленостей, як це прийнято в Україні, що ще більше тішить. Підозрюю, що це коштувало мені трішки здоров'я, втраченого часу, грошей, але отриманий досвід та переосмислення великої кількості життєвих речей підштовхнув мене нових звершень, про які я в Україні міг тільки мріяти. Бо багато з того, що можна тут зреалізувати, там ще, навіть, не на стадії проектування. Це, наче, як сентиментальний погляд з майбутнього у минуле. Така собі фантастика в реальності. Машина часу, котрою вдалось скористатись. Але, як і кожен механізм, вона на чомусь працює, щось споживає. В моєму випадку вона трансформує сліпу любов до України у прагматичну ніжність. Не найгірший механізм, як на мене.

А тепер коротко про факти:
1. Я не мав ЖОДНОГО документу, в котрому була б написана польська національність моїх дідуся та бабці;
2. Моя двоєрідна сестра отримала pobyt stały на підставі всіх тих самих документів, що і я мав;
ЗАУВАЖЕННЯ: Я додав ще довідку про переселення з Львівського архіву, де були вказані українські національності. Є у мене невеличка непідтверджена підозра стосовно впливу цього документу на психіку мого інспектора. Не хочу перекинути провину з себе, але мені порадила додати цей документ кузина. Сьогодні я б цього не зробив, а тоді я був за неї менш обізнаний.
3. Після відмови я подав "вньоски" до Жешува та  отримав 2-і "децизії", котрі підтверджували їх польське громадянство станом на 1939-09-01;
4. На момент складання заявки я офіційно працював, хоч це не завадило інспекторові генерувати відмову, тому сплив мінімальний.
5. Як я вже аналізував в одній зі своїх публікацій - закон, котрий прописує процедуру отримання посвідки на проживання в Польщі, прямо не забороняє, не обмежує в її отриманні таку категорію громадян, як я з моєю кузиною. Бо справи давні й не усі поляки можуть підтвердити польську національність своїх пращурів. Інша справа зі законом про Карту Поляка, де категорію переселенців чітко викреслили. Підозрюю, подібна зміна в найближчому майбутньому торкнеться і закону про іноземців, що регламентує отримання stałego pobytu за походженням. Але ще є час, а, може, і не буде такої зміни. 

Суб'єктивні фактори не наводжу, бо на то вони й суб'єктивні.

Гадаю, короткий тезисний висновок є достатнім для виваження усіх за та проти. Хто проти, прошу аргументовано та в пристойній формі висловлюватись. Хто ж піде моїм шляхом - бажаю успіху та раджу запастись терпінням і не давати спокою ужендникам, як я робив після своєї відмови. Завжди потрібно контролювати їхні кроки, переконуватись, що заяви дійшла, що документ доданий до справи, що лист висланий і на вірну адресу - все, що стосується справи. Дзвоніть до них, пишіть мейли, перевіряйте статус через інтернет, надсилайте листи поштою. Це ще й буде +1 до карми і покаже, що Вам не байдуже, а навпаки - дуже залежить це рішення. Словом - ЩАСТИ!

P.S.: На цьому блог, звісно, не перестане існувати. Як видно вище, маю багато справ до вирішення. Тому, будуть публікації про нові справи, як і заплановані старі. Але, в силу ліні та зайнятості, котра вимагає постійного вдосконалення професійних здібностей та бажання банально поспати, про періодичність нічого наперед не можу повідомити. 100% у найближчі 2-а тижні буде update статті про шенген візу для нащадків переселенців, бо подаємо документи на дітей. А наш керманич вже котрий рік обіцяє безвізовий режим. Імовірно, його й дадуть найближчим часом і я дарма витрачу гроші, але життя в Україні навчило не сподіватись ні на кого, тільки на себе самого.

UPDATE [2016-11-13]:
Під час уточнення певної інформації щодо документів, необхідних для складання wniosku моєю дружиною, випадково натрапив на таку:
Dla cudzoziemca posiadającego polskie pochodzenie

Не скажу, що я цього не знав, але не мав посилання на це. А там є така цікава інформація:

Typowe dokumenty potwierdzające okoliczności wskazane we wniosku:

  1. Dokumenty potwierdzające:
    – posiadanie przez co najmniej jednego z rodziców lub dziadków albo dwoje pradziadków cudzoziemca narodowości polskiej lub,
    – posiadanie w przeszłości obywatelstwa polskiego przez cudzoziemca lub co najmniej jednego z jego rodziców lub dziadków albo obojga pradziadków;
Виділене зеленим. Отже, надання документів (decyzij), котрі підтверджують наявність в пращурів в минулому польського громадянства ДОСТАТНЬО, якщо не є можливим довести польську національність. А це рішення видається досить просто при наявності документів про народження в Польщі, шлюбу, хрещення, свідоцтва про смерть (немає значення де), документального підтвердження дерева спорідненості з ними тощо.

11 коментарів:

  1. Вітаю Вас, Андрію!
    Щиро вітаю!

    Тобто вони Вам спочатку сказали, що рішення буде в листопаді, а потім пришвидшили на 2 місяці?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую. Сам дещо шокований і приємно здивований.

      Я місяць тому вислав їм "PROŚBĘ O PRZYSPIESZENIE ROZPOZNANIA
      WNIOSKU O UDZIELENIE ZEZWOLENIA NA POBYT STAŁY".
      Теоретично, вони мають протягом 30-и днів відреагувати на таке прохання (принаймні так стверджувала в в серпневому номері газети "Наш вибір" http://naszwybir.pl/gazeta-nash-vybir-51-2016/ пані Izabela Szewczyk, Dyrektor Wydziału Spraw Cudzoziemców), хоча, напевне, можуть й ігнорувати.
      Не дуже сподівався, але вдалось не в останню чергу завдяки виграному odwołaniu.
      Тому вони зробили те, що мали зробити ще 10 місяців тому.

      Якщо знайду бажання та час, то на вихідних опишу детальніше зі взірцем.

      Видалити
  2. Доброго дня. Вітаю Вас з перемогою!!!
    МЕНЕ звати Василь. Нещодавно натрапив на Вашу сторінку. В МЕНЕ подібна історія. Склав вньосек у Вроцлаві. Чекаю 7 місяців. Чи можливо з Вами поспілкуватися на цю тему по телефону чи іншими засобами? Друкувати текст не зручно. Я зараз в Польщі. Мій тел.731 145 567. Буду дуже вдячний за відповідь.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за привітання. Спробую протягом двох днів вийти на контакт.

      Видалити
  3. Добрий день.
    Дякую за відповідь на форумі , про підтвердження польського громадянства станом на 01.09.1939. Скажіть будь ласка, а що писати в частині 2 і 3. Враховуючи, що в мене з документів тільки акти про народження, про шлюб і «згони", ці пункти потрібно якось заповнити. І чи варто в частині 2, пункт А на питання: «okolicznosci wyjazdu z Polski» відповідати : «репатрійований згідно угоди 1944-1957рр.»
    Дякую.
    Sasha N

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вітаю.
      В частині ІІ я написав, коли народились і коли були виселені. Бо я більше нічого не знав.
      В частині ІІІ в кожному пункті вписав NIEZNANE.
      Бажаю успіху в цій справі!

      Видалити
    2. Дякую.
      А скільки часу давали відповідь?
      Sasha N

      Видалити
    3. Ще перепрошую, в пунктах: adres zamieszkania - потрібно вказувати польський адрес? Якщо так, то потрібно додати договір оренди житла?
      І може ви в курсі, чи може такий запит зробити третя особа? На початку другої сторінки вньоску написано, що ніби може. В Польщі живе моя сестра(вона полька, там народилася). Запит планую робити на діда по батьковій лінії, а сестра – родичка по маминій лінії. Тобто вони між собою ніякого родинного зв’язку не мають. На Вашу думку, як краще зробити- особисто, чи через сестру?
      Дякую.
      Sasha N

      Видалити
    4. Я отримав відповідь за 3-и місяці. Але то було минулого року, щось могло й змінитись. Час розгляду може залежати від комплектності документів, відсутності невідповідностей, кількості подібних справ тощо.

      В полі adres zamieszkania можете вказати, навіть, адрес сестри, бо це тільки адреса проживання. Єдине, що на нього відсилають децизію. Тобто, Ви мусите особисто її відібрати в Польщі у випадку подання вньоску від Вашого імені. Жодного договору не потрібно.

      Краще Вам робити запит. Я взагалі відіслав поштою документи з вньоскем, особисто не їздив до Rzeszowa. Це може зробити Ваша сестра від Вашого імені.

      Одна важлива увага. Вони потребують оригінали. Якщо Ви особисто складатимете, то, теоретично, частину можна буде подати копій, на котрих вони поставлять свої штампи "згідно з оригіналом". Якщо маєте фотокопії (з архівів, костелів тощо), то не подавайте їх, а тільки копії, бо можуть не повернути.

      Видалити
    5. Добрий день.
      Заповнив вньосек, хотів би щоб Ви глянули .
      Мій вайбер +380631984313. Якщо будете мати як, маякніть.
      Дякую.
      Sasha N

      Видалити