Facebook

суботу, 14 травня 2016 р.

Шенген віза для нащадків переселенців, по якій можна працювати в Польщі

Аби не повторювати нічого, пораджу одну з статей, з котрої я, власне, черпав інформацію.
В ній багато написано, як і в коментарях до неї. Немає сенсу повторювати інформацію. Бо і так зрозуміло, у кожної людини свій шлях отримання цієї візи.
Але основні тези наведу.

Хто може скористатись цим способом отримання шенген візи на 2, або й 5 років?
Право на отримання багаторазових Шенгенських віз поширюється на громадян, які були переселені з території Польщі у 1944-47 рр. на підставі угод між Польським комітетом національного визволення та Урядом УРСР від 09.09.1944, а також Тимчасовим Урядом Національної Єдності та Урядом Радянського Союзу від 06.07.1945.


Дані спрощення стосуються також дітей, внуків та одного з подружжя евакуйованих осіб, одного з подружжя дітей та внуків репатрійованої особи за умови представлення оригіналу вищезгаданого документу, що підтверджує факт переселення з території Польщі на територію України їх батьків чи дідів, а також документу, який підтверджує їхні родинні зв’язки.


Довідку, котра підтверджує факт переселення можна отримати зокрема у Державному архіві Львівської області. Щоправда, зараз з цим є певні проблеми, про що свідчить інформація на їхньому сайті:
УВАГА!
У зв’язку із надходженням великої кількості запитів громадян, щодо переселення їхніх родичів з території Польщі в Україну за період 1944-1946 рр. та недостатньою кількістю штатних одиниць в архіві, термін виконання архівної довідки – 6 місяців. Вибачте за незручності.

Хм, сам здивувався, коли вклеїв цей текст. Ще 2-а місяці тому (в березні 2016-го) було зазначено, що термін 3 місяці. Поспостерігаємо й побачимо, скільки буде згодом. У 2015-у був місяць і без всіляких уваг на сайті. Мені пощастило. Я відіслав заявку їм на e-mail і отримав довідку приблизно за 2 місяці у травні 2015-го року. Імовірно, зараз отримати якусь інформацію з польських архівів можна швидше, бо у них є чіткі обмеження в часі. Колись присвячу пошукові інформації на території Польщі окремий допис. Маю певний досвід.

UPDATE [2016-05-28]
Станом на цей день інформації про 6 місяців на пошук вже немає. І що дивно, вказані реквізити для сплати за пошук. Я робив рік тому безкоштовно. Прохання, хто робитиме пошук у Львівському архіві, відпишіть в коментарях, чи стала платною послуга і, якщо так, то скільки коштує. 
Також додав screenshot заяви до архіву. Нічого особливого, але, може, хтось скористається.

Взірець заяви до архіву, актуальність не гарантована






































Отож, маючи подібну цій (подібна, бо я робив по довідці матері моєї дружини),

Довідка, видана Державним архівом Львівської області
я у травні 2015-го року подав документи до візового центру. Оскільки подавав на 4- и особи, то документів було дуууже багато. Я, навіть, не зробив всіх копій. То довелось з дружиною бігати кілька разів до ксерокса в самому візовому центрі. Що, на диво, було безкоштовно. З додаткових документів потрібно паспорти, свідоцтва про одруження, про народження дітей, все, що дасть змогу довести зв'язок Вас і особи, по довідці котрої Ви виробляєте візу. І власне про цю особу. Якщо вона змінювала прізвище (одруження, чи інша причина), то теж потрібно це підтвердити. Як видно, документів справді має бути багато. Нам з дружиною процес складання документів зайняв приблизно 3-и години. Немало і небагато.

Так я отримав для себе, дружини і дітей 2-о річні шенген візи, бо не мав до того віз в паспорті, аби отримати на 5 років:
Польська шенген віза, по котрій можна працювати в Польщі
Доходимо до родзинки публікації. Зверніть увагу на пункт CEL WYDANIA 23. Я, приїхавши до Польщі, за тиждень знайшов роботу, не особливо й шукаючи її, так вийшло. Коли мене оформляли, в уженді (управлінні) праці довго шукали в уставах (законах), чи є підстава мене офіційно приймати на роботу. Врешті, завдяки цьому числу 23 мене вдалось оформити. Справа в тім, що вони скористались принципом "якщо не заборонено, то дозволено". Саме так. Ця категорія не є забороненою. Ось тут є перелік категорій, де про 23 написано "gdy wiza jest wydawana w celu innym niż określone powyżej", лаконічно:
Плюс, мій працедавця виявився людиною освіченою та наполегливою. Так я почав легально працювати в Польщі. Щоправда, ніхто для Вас не відмінить вимогу перебувати 90 днів протягом половини року на території Польщі. Я вирішив це питання першочерговою ціллю моєї подорожі до Польщі - поданням документів на отримання Karty Stałego Pobytu. В цьому випадку, під час складання вньоску (заявки), Вам в паспорт поставлять штамп, що в управлінні справ іноземців (Urząd do spraw cudzoziemców) розпочато розгляд справи. І з цього моменту Ваше перебування в Польщі стає легальним до моменту отримання рішення по справі. У випадку відмовного рішення, Ви маєте 30 днів, аби залишити територію Польщі. Ще один важливий момент: цей штамп в паспорті надає право легально перебувати в Польщі, але не в'їздити до неї. Наприклад, якщо виникне необхідність поїхати додому, то, якщо немає діючої візи, Вас на територію Польщі не впустять. Гадаю, що це зроблять ще прикордонники Вашої держави.

Ось який вигляд має цей штамп:
Штамп в паспорті про початок розгляду справи
Тим, хто подає документи на карту на визначений час (zezwolenie na pobyt czasowy), також ставлять таку печатку, але, зрозуміло, з іншим текстом. Увага: при складанні вньоску (заявки) обов'язково вимагайте у інспектора отримання цієї печатки, бо потім будете довго бігати, аби залагодити.

Наче, основні особливі пункти описав. Маю сподівання, що комусь ця інформація буде корисною.

UPDATE [2016-09-16]:
Дуже важлива інформація для батьків, котрі прагнутимуть виробити своїм дітям таку візу. На превеликий жаль, я зробив помилку, котрі мені тепер коштуватиме трішки й у фінансовому, й часовому планах. Оскільки я вже маю станом на цю дату свою довгоочікувану децизію на pobyt stały, то хотів одразу записати дітей. Їм ми робили візи разом з нашими. Але, аж соромно зізнатись, я тільки 2-а дні тому зауважив, що їм видали візи, котрі проставлені в моєму паспорті, тільки на рік. Отже, вони у них вже не дійсні. Найімовірніше, ми мали нотаріально завірений дозвіл на рік, хоча я не пам'ятаю напевне. Бо в усіх 4-ох заявках я 100%-о вказував термін візи 2-а роки. Так що, будьте пильними. А я маю нову задачку до розв'язання. 

UPDATE [2016-11-02]:
1. Подали сьогодні повторно документи на отримання віз дітьми, бо з попередньої не скористали завдяки моїй інспекторці. Пообіцяли замість 5-и років, оскільки це їх друга шенген віза, дати тільки на стільки, доки є дозвіл нотаріуса. В нашому випадку - це 13 місяців. Але ніц, вистарчить аби здати документи на карти.
3. Не впевнений, що станом на сьогодні це вже актуально, але ось така простенька заява була мною свого часу надіслана до Львівського архіву. Багато води з того часу протекло і грошей вкрадено, але як основу можна використати.

UPDATE [2016-11-19]:

Кілька слів стосовно віз для дітей, на вироблення котрих подали документи кілька днів тому. Жодне SMS підтвердження, як і в моєму першому випадку, не прийшло. Довелось скористатись допоміжним ресурсом. Подаєте там код, отриманий в квитанції про оплату, та дату народження. Візи дали до грудня 2017-го року, бо доти мали нотаріальні дозволи. А так, то нічого особливого. Дякуючи нашим сучасним власника церков, краденим п'ятистарічним євангеліям та мільйонам готівки в іноземній валюті (це ж скільки днів їм потрібно було купувати по $200, вистоюючи з паспортом в черзі?!), котрі годують чи не з 2011-го року цяцянками про безвізовий режим, люди змушені платити гроші за те, аби їхні діти, "чесно" виграючи конкурси, вчились в Лондонах. А потім ще й піддаватись знущанням на кордоні з боку як польських прикордонників, котрі зневажають бидло, так і українських, бо самі й є ще більшим бидлом, ніж ті бідні люди, котрі змушені покидати рідні домівки аби заробити на кусок хліба. А мільйонери стають мільярдерами...

9 коментарів:

  1. З тим штампом треба уточнити архіважливий нюанс: якщо я, як ви, приїхав в Польщу по такій самій шенгенці і подав документи на побут сталий, одержав такий штамп в паспорт, то чи з моменту подачі рахуються шенгенські дні по візі, чи не враховуються? Бо якщо буде відмова, то чи не вийде так, що я всі шенгенські дні просидів, і повинен виїхати з Польщі на пару місяців?
    І чи повинен я очікувати рішення, перебуваючи в Польщі, чи можу виїжджати з Польщі на період очікування? (з повторним вїздом проблеми нема, бо я ж маю діючу візу)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Цього я теж не знаю, хоча думав над цим. Але не взнавав, бо не переймаюсь особливо. Я маю дозвіл на працю. Тому, якщо й отримаю відмову по карті, то просто поїду до України і зроблю нову робочу візу. Звісно, поточна буде анульована.

      Перебувати в Польщі на час розгляду справи не вимагається.

      Видалити
  2. Стосовно можливості працювати по цій візі - мене все ж таки доїдають сумніви, бо працювати можна тільки по крайових візах. Інше питання, чому так написано в законі - можливо, вони забули той закон оновити. Декілька років назад вони змінили ті цифри, які виражають мету на візі. Раніше цифра 23 ставилася на крайову візу, яка видавалася по карті поляка, це я знаю точно, бо бачив ті візи. Тепер по карті поляка стоїть якась інша цифра, а нам - переселенцям ставлять 23. А може вони так міняли, що в законі уточнення не внесли, і тепер вийшло за принципом - не заборонено, то чому би й ні.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не знаю, що й відповісти. Я почав працювати саме на підставі цієї візи - мав піврічну umowę o prace. Потім подав документи на Pobyt Stały, отримав печатку в паспорті. Навіть, коли отримав відмову від уженду (бо зараз триває процес моєї апеляції до них - odwołanie), мій працедавця зміг отримати річне zezwolenie od wojewódy typu A і я зараз на його підставі теж маю майже річну umowę o prace.

      Мабуть так і є за принципом, що якщо не заборонено, то дозволено.

      Видалити
    2. Не знаю, що й відповісти. Я почав працювати саме на підставі цієї візи - мав піврічну umowę o prace. Потім подав документи на Pobyt Stały, отримав печатку в паспорті. Навіть, коли отримав відмову від уженду (бо зараз триває процес моєї апеляції до них - odwołanie), мій працедавця зміг отримати річне zezwolenie od wojewódy typu A і я зараз на його підставі теж маю майже річну umowę o prace.

      Мабуть так і є за принципом, що якщо не заборонено, то дозволено.

      Видалити
    3. А відколи це з такою візою на основі родичів переселенців можна подавати на побут сталий? Там ж потрібно або мати карту поляка, або вже пару разів мати карту побиту, або одруження на людині польської національності...

      Видалити
    4. Завжди так було. Основною умовою має бути законне перебування в Польщі. Можете, навіть, з робочою візою подавати. А подавались документи на pobyt stały – dla cudzoziemca posiadającego polskie pochodzenie. А от чому, я, фактично не маючи доведеного польського походження, хоча імовірність висока, що саме бабця була полькою, отримав карту по цій категорії, читайте в моїх публікаціях й розбирайтесь.

      Видалити
  3. Доброго дня!
    Збираюся їхати у Польщу, в мене віза типу 23. Надіславши дані паспорту для отримання запрошення на роботу, роботодавець, не мавши раніше справи з такою візою не знає чи можу працювати офіційно.
    Чи є можливо якісь джерела, що підтверджують працездатніть?
    Чи може автор цієї статті зв*язатися зі мною особисто.)



    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня.
      Не знаю, чи я в цьому Вам чимось допомогти. Справа в тім, що мене взяли на роботу по цій візі ще 2-а роки тому, а це для Польщі дуже довгий термін часу. Відтоді змінився закон про іноземців. Але й може бути такий випадок, що мені просто пощастило.

      Але пошукав кілька хвилин. Ось Вам лінки:
      http://psz.praca.gov.pl/-/14333-zasady-podejmowania-pracy-w-polsce-przez-osoby-niebedace-obywatelami-panstw-czlonkowskich-unii-europejskiej-lub-europejskiego-obszaru-gospodarcz
      https://www.lexlege.pl/ustawa-o-cudzoziemcach/dzial-iv-wizy/8000/

      І там, на жаль, дійсно вказано, що "cel wydania 23" не надає права до праці. Як мені вдалось це проскочити, я не знаю. Я зараз мало в цьому орієнтуюся, а два роки тому тим паче.

      Мабуть, простіше Вам виробити робочу візу, аби не мати жодних проблем.

      Видалити