Facebook

суботу, 2 грудня 2017 р.

Świadczenie wychowawcze (Program "Rodzina 500+")

Лінь - рушій прогресу

Факт

Як відомо, перебралась моя сім'я на проживання до Польщі, й почались проблеми. Але тим життя і є цікавим, що можна розв'язувати різноманітні завдання різними способами.

І, оскільки мої діти тут живуть й ходять до школи, то вирішив скористатися з т.з. фінансової допомоги польського уряду "польським родинам", як заявила пані Беата Шидво. Хоч такою себе не вважаю ані я, чим не пишаюсь й не комплексую, ані польські управління, то дуже приємно визнати, що демократична польська влада фінансує не тільки родини "народовцув", але й "бандеровцув" (так я на роботі зі своїми колегами жартуємо, бо маємо одного майже "народовца"), хоча певним ідийотам кажу, що є "мельниковцем", аби їх застопорило. Якщо відверто, то дивує, як польські законотворці не внесли пункту, де було б вписано, що діти, котрим належить тих 500+ злотих, не можуть бути нащадками переселенців, як це вони елегантно зробили в останніх змінах до законів "про карту поляка" та "про іноземців".

Але менше з тим, не маю станом на сьогодні здоров'я, аби розводити демагогію. Просто подякуємо їм за це й напишемо, як нам скористатись з допомоги. 

Отож, до основного. Наші 500+. Вже багато часу минуло з початку входження в життя закону, котрий дає можливість їх отримувати. Я десь в червні через систему ePUPAP склав заяву й отримав цікаве wyzwanie, де першою була така вимога:
Dostarczenie kart pobytu Pana dzieci i żony oraz decyzji zezwalającej na pobyt czasowy. 
Bzdurka інспектора, не більше. Адже, прочитавши сам закон Ustawa z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz.U. 2016 r. poz. 195), нічого такого не знаходимо. Найважливіше для нас міститься в Art.1 ust.2 pkt 2c-d:
2. Prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje:
1)
obywatelom polskim;
2)
cudzoziemcom:
a) do których stosuje się przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego,
b) jeżeli wynika to z wiążących Rzeczpospolitą Polską dwustronnych umów międzynarodowych o zabezpieczeniu społecznym,
c) przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznościami, o których mowa w 
art. 127 zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1990, 1948 i 2066 oraz z 2017 r. poz. 60, 858 i 1543), jeżeli zamieszkują z członkami rodzin na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
d) posiadającym kartę pobytu z adnotacją „dostęp do rynku pracy”, jeżeli zamieszkują z członkami rodzin na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z wyłączeniem obywateli 
państw trzecich, którzy uzyskali zezwolenie na pracę na terytorium państwa członkowskiego na okres nieprzekraczający sześciu miesięcy, obywateli państw trzecich przyjętych w celu podjęcia studiów oraz obywateli państw trzecich, którzy mają prawo do wykonywania pracy na podstawie wizy.
3. Prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres, w jakim mają otrzymywać świadczenie wychowawcze, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
Аби нівелювати повторну появу цієї необґрунтованої вимоги, я написав  й додав його до заяви їм таке пояснення, в якому власне й описав неправомірність такої вимоги, базуючись на вищевказаному законі. Вистачило, не вимагали вже.

Важливою умовою є наявність карти побиту з поміткою "dostęp do rynku pracy". Є випадки, коли люди отримували 500+ без цього напису, але це трішки важчий шлях. Мені одна пані колись присилала скан її odwołania, чи якогось там іншого документу, по розгляді котрого вона отримала 500+, не замінюючи карти побиту на нову, але я втратив слід, перепрошую.

Увага! Прошу звернути увагу на те, хто не має права на подібну допомогу, це важливо. Отже:
а) якщо маєте дозвіл на працю менший, ніж 6 місяців;
б) якщо навчаєтесь;
в) якщо працюєте на підставі візи.
Шкода, але такі вимоги закону.

Другою важливою умовою є "jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres, w jakim mają otrzymywać świadczenie wychowawcze". Для підтвердження цього факту я додав скан моєї заяви до польської школи. Цього не вистачило, але я більше нічого не робив. Вони самі все з'ясували - мені прийшло повідомлення, що розгляд справи продовжиться, а вони виступили із запитом до школи.

В кінцевому результаті нам призначено фінансування на виховання другої в сім'ї української дитини з 1-го вересня - часу, коли діти пішли до школи. На першу нам не дали, бо доходи не дозволяють. На що я й не подавав документів, бо там потрібен значно більший їх перелік, котрий включає в себе поміж іншого довідки про доходи всіх членів сім'ї.

Тепер інша важлива річ: де краще подавати заяви? 

  1. Особисто заповнювати заяву, йти до уженду, брати номерок, чекати свого зоряного часу, здавати пачку документів працівнику управління. Беее...
  2. Ті, хто вже цікавився темою PESEL, знають на підставі чого його можна отримати. Так, ePUAP. Я не люблю й не маю часу ходити по управлінням, бо лінивий, як пес. Тому потрібно виробити той клятий PESEL, створити профіль ePUAP, підтвердити його (я робив це в банку), й користуватись чудовою можливістю складати заяви, не виходячи з дому. Я так і на 500+ робив, і działalność створював. Адже лінь - рушій прогресу!
  • 2а) Сама система ePUAP. Я в червні через неї складав. Було зручно, хоч формат бланку великий, трішки незрозумілий. Але мені було зручно через те, що не вимагало внесення номерів PESEL для дітей, адже вони їх не мають. До речі, минулої неділі подав заяву на PESEL дітям через ту ж систему ePUAP (див. UPDATE [2017-11-19]). Поки-що без відповіді.
  • 2б) Сервіс obywatel.gov.pl - має ваду, що немає можливості вводити дані дітей, котрі не мають PESEL. Якщо добре пам'ятаю, то там цікава помилка цього типу: для дитини, на котру подається заявка, є можливість не вводити PESEL, а для другої - ні. Ось так.
  • 2в) Банківські інтернет сервіси. В моєму банку стандартна проблема - немає можливості ввести дані дитини без PESEL. Мені не підійшов цей спосіб.
  • 2г) Але не ґе. ТрампАрарам! Portal Informacyjno-Usługowy emp@tia Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Особисто для мене - беззаперечний переможець. Звісно, потрібно мати ePUAP, писав про це. Інтерфейс неймовірно інтуїтивний. Дані кожного члена сім'ї заповнюємо окремо й додаємо до списку, з якого пізніше вибираємо при заповненні пунктів заяви. До речі, там є більша кількість заяв, які можна складати:
Świadczenie wychowawcze (Program "Rodzina 500+")
Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (tzw. "becikowe")
Wniosek o Kartę Dużej Rodziny
Świadczenie rodzicielskie
Świadczenia z funduszu alimentacyjnego
Zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego
Zasiłek pielęgnacyjny
Specjalny zasiłek opiekuńczy
Inny wniosek
Залишу тут дуууже інтуїтивну інструкцію в форматі pdf, як заповнювати заяву. Хто не має доступу до хмарини google, Вам сюди. Там є такі допоміжні дані:
Sprawdź, jak złożyć wniosek o „Rodzina 500 plus” on-line przez bankowość elektroniczną
Sprawdź, jak złożyć wniosek o „Rodzina 500 plus” on-line przez empatia.mrpips.gov.pl
Sprawdź, jak złożyć wniosek o „Rodzina 500 plus” on-line przez obywatel.gov.pl
Sprawdź, jak złożyć wniosek o „Rodzina 500 plus” on-line przez PUE ZUS
Cyberbezpieczeństwo
Jak zmniejszyć załączniki do wniosku "Rodzina 500 plus"?
Усім би порадив звернути увагу на останній пункт, адже нерідко наші файли мають безпідставно великий розмір, що може унеможливити складання заяви через логічне обмеження сервісу. 

Що ж, сподіваюся хтось щось та й запозичить з моєї писанини. Раджу усім, хто має законні підстави для отримання допомоги, скористатися ними й не мати проблем зі складанням заяв та отриманням позитивних рішень! ;)

UPDATE [2018-08-05]:
Не забуваймо, що заяву потрібно складати щороку! Я вже це зробив. А Ви?

2 коментарі:

  1. Дякуємо за інформацію. Спробуємо завтра подати на паперах самостійно,якраз заповняємо ці бланки. Побачимо,що з того вийде.

    ВідповістиВидалити